tiistai 27. maaliskuuta 2012

Rokotukset, haittoja ja hyötyä

Tarkastin tuolla cairnkatselmuksessa koirien rokotustodistuksia. Ja tuli useamman kerran puhe kennelyskärokotteesta. Toisilla vuosittainen tehoste löytyi ja toiset vastustivat tehosteita ja moittivat niitä suoranaiseksi rahastukseksi. Joku kertoi jopa eläinlääkärin kieltäytyneen antamasta vuosittaista tehostetta. Hmmm...

Olen työskennellyt pitkään rokotekehityslaboratoriossa ja immunologina kantani lienee kaikille selvä. Meillä kotona pidetään ihmisten rokotukset kunnossa (kurkkumätä ja jäykkäkouristus, poliorokote löytyy vielä minulta matkustusstatuksen vuoksi) kuin myös koirien. Lisäksi influenssarokotuksen tarjoaa työnantaja. Meillä ei siis sovelleta eikä kikkailla, vaan mennään suositusten mukaisesti. Piste.

Rokotusmyönteisyyttäni perustelen sillä, että katson rokotuksista saatavien hyötyjen olevan suurempia kuin mahdollisten haittojen. Kaikissa rokotuksissa on tietty määrä sivu- ja haittavaikutuksia, joista valtaosa lieviä rokotusreaktioita ja osa harvinaisempia vakavia haittavaikutuksia. Haitat tulee aina suhteuttaa saavutettavan hyödyn kanssa. Haittavaikutuksia seurataan viranomaisraporttien avulla ja suosituksia muutetaan niin niiden kuin epidemiologisten muutosten sekä tutkimuksista saatavan uuden tiedon myötä.

Kennelyskä on koirien tarttuva hengitystieinfektio, jota aiheuttaa joukko niin viruksia kuin bakteereita.
Koiran parainfluenssaviruksen ajatellaan olevan taudin alkuvaiheessa merkittävässä osassa raivaamassa tietä bakteeritulehduksille. Tärkein kennelyskän yksittäinen aiheuttaja on bakteeri Bordetella bronchiseptica. Kennelyskän oireet vaihtelevat lievästä hengitystieinfektiosta vakavampaan keuhkoputkentulehdukseen. Kennelyskä tarttuu herkästi pisaratartuntana ja myös oireeton koira voi levittää tautia. Ennaltaehkäisyn perusperiaatteet ovat taudinaiheuttajien välttäminen ja koiran rokottaminen. Rokote (kuin myös aiempi sairastettu infektio) suojaa vain osaa taudinaiheuttajia vastaan, mutta usein rokotetut koirat saavat lievemmän infektion kuin immunisoimattomat.

Vaikka rokotteen tarjoama suoja ei ole täydellinen, minulle kelpaa myös osittainen suoja. Mitä haittaa siis kennelyskärokotteen ottamisesta on? No, se maksaa. Se sen haitta on.


Rokotesuojan ylläpitäminen säännöllisillä tehosterokotuksilla on tärkeä osa tarttuvien tautien ennaltaehkäisyä!

Toinen asia, josta saa mikrobiologin voimaan melkein pahoin on homeopatiavaihtoehdot infektiotaudeissa... Ei, ei mennä siihen.



1 kommentti:

  1. Onko kennelyskää vastaanki rokote? Voi kumpa oisin ottanu sne oli vähän aikaa sitten kaikilla koirilla kennelyskä ja yhellä uusiutu oltiin oltu toko kisoissa ja sieltä varmaan saatu tartunta.

    VastaaPoista