lauantai 17. maaliskuuta 2012

Luennolla

Poppiksen pentukouluun kuuluu kaksi luentoa meille ohjaajille. Vietin perjantai-illan kuuntelemassa eläinkoulutuksen perusteita. Luennon alkuun kouluttaja kyseli yleisöltä minkä rotuisia koiria kuulijakunnalla on. Terrierin kohdalla totesi totesi meidän selvästi halunneen haastetta elämään. Hänellä itsellään oli pystykorvien ja paimenkoirien jälkeen ensimmäinen terrieri kotona kasvamassa, ja russeli oli kuulema kyseenalaistanut monet hyvät ja muilla koirilla toimineet koulutusmetodit.

Mitään valtavan uutta oivallusta luento ei tarjonnut, mutta muistutteli mieliin tärkeitä perusperiaatteita koulutuksessa. Pääpaino tietysti positiivisessa vahvistamisessa, palkkauksen ajoituksessa ja tiheydessä sekä kriteerien asettamisessa. Muistiinpanoihin oli tallentunut mm. muistutus kouluttaessa oikeasti keskittymään koiraan ja harjoitukseen. Aika usein sitä tulee tehtyä johonkin väliin improttu harjoitus, joka vedetään vähän kiireessä ja sinne päin. Hymyssä suin kirjailin myös kehotuksen "Älä ota koiran käytöstä henkilökohtaisesti".

Pennun koulutusta sivuttiin nyt lyhyesti ja kehotettiin karsimaan epätoivottua käytöstä mahdollisimman varhain. Esimerkkinä muiden ihmisten ja koirien ohitukset lenkillä. Meillä on tämä ongelma juurikin eli kaikkia olisi pakko päästä moikkaamaan. Pompulan kohdalla ei auta se, että Sohvi ohittaa edellä, eikä pentu kiinnostu tarjotusta herkkupalastakaan, kun se toinen koira/ihminen on vaan niin paljon kiinnostavampi. Pyrin nyt siihen, että rimpuilua ei palkata kohtaamisella, vaan jatkamme episodin jälkeen matkaa. Yritän tuijottaa vastaantulevia ihmisiä tuimasti, jotta eivät näissä ohituskohtaamisissa jäisi sirkuttelemaan pennulle, vaan jatkaisivat matkaa. Saan varmasti hyvän maineen tällä seudulla :D Harjoitellaan nyt niitä ohituksia kauempaa, että saataisiin onnistumisia ja niiden vahvistamista alle.

Luennon ehkä paras anti oli tutustuminen USAlaisen eläinlääkäri ja eläintenkouluttaja Sophia Yinin koulutustapaan ja hänen kirjoittamiin koulutusoppaisiin. Nappasin kaupasta matkaan kouluttajan hehkuttaman oppaan Perfect Puppy in 7 Days. Olen selaillut opasta tämän aamun ja se vaikuttaa aika hyvältä. Pompula pääsee harjoittelemaan muutamaakin juttua heti jo tänään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti