keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Kouluttaminen

Eilen pääsin ensimmäistä kertaa tutustumaan Suvin agilityryhmiin, joissa toimin apukoutsina kesän ajan. Hoitopennun takia kävin vain katsomassa ensimmäisen ryhmän harjoitukset ja moikkasin toisen ryhmän. Rataharjoitus, jossa työstettiin erityisesti valsseja, ml. ennakoivat sekä putkijarrua. Samalla nähtiin takaakiertojen, keppien ja A:n kontaktien tilanne. Koirakot tekivät noin 10 min harjoituksensa kerralla.

Todella kivan tuntuinen ryhmä, josta löytyy intoa ja näkemystä tekemiseen. Oikein taitavia koirakoita seuraa mielellään koko kauden samoin kuin Suvin kouluttamista, ja tulen varmasti oppimaan tosi paljon tänä kesänä. Vähän ehdimme jo pohtimaan jatkotreenien teettämistapaa ja Suvi pyysi koirakoita miettimään tavoitteitaan tälle kesälle. Kontaktit puhuttavat totuttuun tapaan ja keppiharkkojakin siellä taitaa olla tiedossa.

Tässä osia omista muistiinpanoistani: Seurailin käskyjen sävyyä, painotusta (kannustava vs. painostava) ja ajoitusta. Ennakoivat valssit olivat useasti myöhässä, mutta hienosti koirat lukivat ja kääntyivät ja paikkasivat ohjaajien ajoituksia. Koirat olivat estevarmoja ja ohjaajat osasivat perustekniikat. Enemmän kädessä kiinni olevia kuin irtoavia koiria, toki kiemura rata edellytti voimakkaampaa haltuunottoa. Eteneminen ajoittain oikeinkin sujuvaa vaikeahkolla radalla. Putkijarrua on hyvä harjoitella jatkossa vielä erikseen. Kontaktit aavistuksen kirjavia. Toistokestävyys toisilla koirilla huima, toiset voisivat toimia paremmin jaettaessa harjoitus osiin. Pitka rata aiheutti yksittäisiä unohduksia ohjaajilta. Aikataulu valui vähän osittain varmasti ihan minusta johtuvista syistä, kun Suvi joutui selvittämään minulle paljon asioita siihen alkuun.

Valitettavasti SAGIn koulutusohjaajien kursseille ei mahtunut tänä keväänä, joten mennään oppisopimusmallilla loppuvuosi. Tiistaisin opiskellaan Suvin ryhmissä ja viikonloppuna käynnistyy cairnien oma tutustumiskurssi, jonne saan viisi innokasta uutta agilityyn tutustujaa.

Olen selannut viime päivät koulutusmateriaalia... Agilityssa koulutetaan sekä koiraa että ohjaajaa. Yhdessä, koirakkona. Tavoitteena juuri kyseisen ohjaajan ja kyseisen koiran hyvä yhteistyö. Kullakin koirakolla on oma käsiala, sitä saa ja pitääkin kunnioittaa. Toisaalta ohjaajia tulee haastaa käymään myös oman mukavuusalueen ulkopuolella...

...Kouluttamisen muodot agilityssä ovat muuttuneet useaan kertaan ja tulevat tdn muuttumaan jatkossakin...

...Hyvä koulutusohjaaja suunnitelee harjoitukset ryhmän tasolle sopivaksi, neuvoo eri vaihtehdot ja jakaa opeteltavat asiat osiin. Pitää huolen oikeudenmukaisesta aikataulusta. Huolehtii harjoitusten monipuolisuudesta. Antaa aina palautetta ja pitää mielensä avoimena uudelle. Kuuntelee. Ja myös kysyy...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti