perjantai 25. huhtikuuta 2014

Vesiallasharjoittelu

Käytiin kokeilemassa vesijuoksumattoa Remediumissa Petran ohjauksessa.

Vesiterapiaa käytetään paljon kuntoutuksessa, leikkauksesta tai vammoista toipuville, nivelrikosta kärsiville sekä ylipainoisille koirille. Veden vastus tehostaa työtä, mutta samalla noste vähentää niveliin kohdistuvaa raditusta, liikeradat avautuvat ja lihastyö on tehokasta. Allasta käytetään nykyisin paljon myös kisa- ja harrastekoirien kehonhallinnan ja aerobisen kunnon ylläpidossa ja kehittämisessä. Erityisen tehokkaana sitä pidetään koiran takaosan lihaksistoa kehitettäessä ja näin ponnistusvoimaa haettaessa. Usein etupainoisten agilitykoirien osalta allasharjoituksen toivotaan parantavan suoritustekniikkaa.


 Altaana Remediumissa on Ergobath-läpikäveltävä allasmalli ja veden lämpötila oli noin 27-asteista. Akvaarioon vedenkorkeutta, maton nopeutta sekä maton nousukulmaa säädellään koiran ja harjoituksen mukaan. Fysioterapeutti tutustuttaa koiran altaaseen ja seuraa koiran liikkumista tarkasti ja sopeuttaa harjoituksen koiran mukaan. Meillä Sohvi oli varautuneempi ja sillä meni kauemmin aikaa totutella altaaseen ja mattoon ja löytää rento askellus. Mattoa stoppailtiin väliin ja taas mentiin. Poppis taas mennä louskutti matolla ja sen kanssa päästiin jo ravailemaan ja tekemään kunnolla töitä. Harjoitukset ovat suhteellisen raskaita, joten harjoitusajat ovat alkuun lyhyitä. Koirat eivät vaikuttaneet väsyneiltä polskuttelun jälkeen, mutta aineenvaihdunta oli vilkasta altaan jälkeen koko päivän. Allasharjoittelu ei edellytä lämmittelyä, mutta jäähdyttelylenkki sen sijaan on tärkeä tehdä.


Menetelmän toimivuudesta on tehty yksittäisiä tutkimuksia, joita on julkaistu muun muassa Agi.fi -lehdessä (1/2013 ja 6/2013). Tutkimusten mukaan allasharjoitettujen koirien tekniikassa havaittiin parantumista, mikä näkyi aikojen nopeutumisena verrokkiryhmään verrattuna.

Meillä motiivina allaharjoittelun kokeilemiseksi oli silkka uteliaisuus. Luettuani lisää tästä voima- ja kuntoharjoituksesta ja ensimmäisen kokeilukerran jälkeen päädyin hankkimaan sarjalipun akvaarioon. Yllätys oli myös se,  että matolle saisi mennä nopealla aikataululla steriloinnin jälkeen, lähinnä vain haava ja sen paraneminen asettaa rajoitukset. Eli Pomppukin toivottavasti pääsee leikkauksensa jälkeen suht nopsasti kuntoutumaan altaalle.

Mielestäni mielenkiintoinen ja tutustumisenarvoinen harjoittelumuoto, joka on jo rapakon takana kisaavien koirien arkipäivää. Hintaa lystille kertyy sarjalipulla 25€ kerta.

1 kommentti:

  1. Meillä Alli ei ymmärtänyt tätä ollenkaan. Sen mielestä kaikki vesi on vain uimista ja saalistamista varten. Katsotaan vielä kerran onko meidän Alli toivoton tapaus allasjuoksun suhteen vai miten. Sen verran huvittavaa meno siellä oli...

    Sanna

    VastaaPoista