perjantai 22. helmikuuta 2013

Koiraharrastajan tietolehti

Taisin loppuvuodesta kertoa tilanneeni Canis -lehden. Ja olen nyt viikon tutustunut uusimpaan numeroon, ja huomannut lukevani lehden läpeensä mainoksia myöten. Aika mainio pakkaus, joka tarjoaa paljon mielenkiintoisia artikkeleita ja uusiakin näkökulmia harrastamiseen, kouluttamiseen ja oppimiseen. Ja mitä parasta tilaajana saa pääsyoikeuden kaikkiin aiemmin ilmestyneisiin lehtiin. Vapaapäiväni sisältö taisi selvitä juuri...

Harrastelehdet kullekin...

Yksi artikkeleista käsitteli TYD (Trust Your Dog)-ideologiaa, jossa kiinnitetään huomiota ohjaajan omaan käyttäytymiseen ohjatessaan ja kouluttaessaan koiraa. Tavoitteena parantaa ihmisen ja koiran välistä luottamusta ja näin kehittää käyttö-ja harrastuskoiratoimintaa käyttäjälähtöisesti. Tuotemerkin takana on Oulu-Koillismaa pelastuslaitoksella pelastuskoiraryhmänjohtajana toimiva Jarno Keränen. Artikkelin loppuun oli tiivistetty muutamia perusperiaatteita luotettavan käyttökoiran kouluttamiseen, tässä muutamia:

  • Toimiva suhde, rakenna se huolella ja panosta siihen. Pyri johdonmukaisuuteen, ole määrätietoinen ja reilu. Anna koiran olla koira. Älä inhimillistä.
  • Harjoittele suunnitelmallisesti. Laadi aikataulu ja osatavoitteet. Älä kiirehdi.
  • Suunnittele harjoitukset hyvin, määrittele joka harjoitukselle tavoite.
  • Kysele, kokeile, kyseenalaista.
  • Keskity omaan käyttäytymiseen koulutustilanteissa. Ole luonnollinen. Ole positiivinen. Ole selkeä. 
Antoisaa ja aitoa yhdessätekemistä ja ihanaa viikonloppua kaikille. Minä lähden laittamaan kotia pentuvalmiuteen, kun Pikku-Nero saapuu viikonloppuna. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti