perjantai 13. heinäkuuta 2012

Koiran lisääntyminen

Olen nyt aloittanut perehtymisen narttukoirien kiimankiertoon ja astutusajankohdan määritykseen. Kasvattaja-Tarulta sainkin jo ohjeistusta, miten tulemme seuraamaan Sohvin tulevaa juoksua papanäytteen ja progesteronimääritysten avulla.




Sohvihan juoksee 5 kk välein ja jos tällä tiheällä kaavalla mennään, niin juoksujen pitäisi pärähtää käyntiin tuossa elokuulla. Esikiima- ja kiimavaiheet ovat Sohvilla olleet aiemmilla juoksuilla suht kompaktit, viimeksi tärpit ajoittuvat 13-17 vrk kohdalle juoksun havaitsemisesta. Mielenkiintoiseksi asetelman tekee se, että lähdemme kesälomareissuun juurikin kesken kiiman, joten kaikenmoisia varasuunnitelmia on nyt sitten mietinnässä. Pääsette tekin mukaan jännäämään ovulaation kehittymistä. Pitäkääpä peukkuja, että onnistumme ajoituksessamme.

Olen lisäksi lukenut paljon kantavan nartun hoidosta, liikunnasta ja henkisestä hyvinvoinnista sekä alkioiden kehityksestä. Liikuntaosioissa todetaan usein se tosiasia, että hyvässä fyysisessä kunnossa oleva narttu selviää kantoajasta ja synnytyksestä huonkuntoista paremmin. Säännöllisen liikunnan merkitystä korostetaan  kantoaikana, reippaan kävelyn ollessa turvallisin liikuntamuoto. Agilityssä käytettäville nartuille suodaan kunnon mammaloma, eli pääasiallisesti kentiltä pysytään poissa. Näin ajattelin itsekin tehdä. Mielenkiintoista oli kuitenkin lukea tutkimuksesta, jossa todettiin havaitun nartuilla voimakasta turhautumista, kun sen rakastama urheilu lopetetaan. Tällöin suositeltiin harjoituksia kevennetyssä muodossa. Näin estettäisiin nartun stressaantuminen ja sen vaikutus pentujen hypotalamus-aivolisäke-lisämunuais-akselistoon. Tämän valossa lienee syytä turvata nartun seesteinen olotila pidättäytymällä viemästä koiraa agilitykenttien yhteyteen. Ainakin meillä Sohvin kierrokset kasvavat selvästi, kun saavumme hallille. Eli, jos syksyllä on pieniin päin, niin saa jäädä kotiin, kun käyn hallilla tuon paukkumaissin kanssa harjoittelemassa.

Osana henkistä puolta, olen tyrkkäämässä koiraa Tarulle hoitoon vielä ennen juoksuja. Jos tällä voisi vaikuttaa siihen kodinvaihtostressiin ennen synnytystä. Yhtä lailla tämä on harjoitusta itselleni, olen ihan hirveän huono olemaan erossa koirasta :( Ja harjoitusta Popsille, joka on tottunut kulkemaan Sohvin perässä kaikkialle.

Vielä ei Söhvelöinen arvaa sen varalle tehtyjä planejä, vaan kirmaa agilityradalla vauhdikkaasti. Eiliset HSKH:n treenit meni hyvin, vaikka ukkoskuuro teki niistä aavistuksen lyhyemmät kuin oli tarkoitus. Teimme sivuetäisyyden kasvatusta, eli koiraa ohjattiin ympyräradalla kierros kierrokselta ohjaajan pienentäessä omaa rataansa. Koska harjoitus tehtiin targetpalkalla, pystyin pyörimään jos suht pienellä ympyrällä, kun Sohvi veti hienosti radalla katse naulittuna targetalustaan. Toisessa harjoituksessa koiran piti hypätä kolme estettä eteen ohjaajan jäädessä toisen esteen taakse, sieltä koira kutsuttiin jatkamaan vielä 4. hypylle ja putkeen. Vahvistettiin ensin targetilla ja viimeisen radan veti jo ilman sitä.

Pops odotteli treenin ajan avoimessa autossa häkissä ja kun ukkonen alkoi taivaarannalla paukkua, niin hain  pennun kentänlaidalle. Meillä ei ole kokemusta vielä kunnon myräköistä, enkä halunnut, että pentu joutuu sellaista yksin autossa kokemaan. Veti siinä samalla häntä viuhtoen muutaman putkenpätkän. Onneksi ukkonen meni kauempaa ohi, mutta kaatosade päätti treenit pian ja juoksimme kilpaa autolle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti