tiistai 30. syyskuuta 2014

Kirjallista ahmintaa, röyh

Olen huomaamatta aamun hotkinut koetoimitsija-ja ratamestarikurssin materiaalia sekä ikivanhan, mutta erinomaisen artikkelin koiran stressitasosta agilityssä. Paljon huomionarvoisia seikkoja stressin syistä, stressistä palautumisesta sekä stressiä lieventävistä seikoista, vinkkejä omaan harjoitteluun että tulevan koulutusryhmän työskentelyyn. 

Muistipaikalle muun muassa se, että asioita tulisi harjoitella yksitellen, ei liian paljoa kerralla, eikä irtoamista, nopeutta ja hallittavuutta samalla kertaa. Suurin stressiä aiheuttava tekijä on ohjaaja ja hänen käyttäytymisensä, usein esimerkiksi kontaktipinnoilla käytetäänkin sosiaalista uhkaa, jonka vuoksi kontaktiesteet voivat lisätä koiran stressiä. 

Kiinnitin huomiota myös siihen, että nenätyöskentely ja jäljestäminen nostettiin brittiläisen luennoijan seminaarimuistiinpanoissa voimakkaasti esiin koiralle luontaisena toimintana ja stressiä alentavana tekijänä. Saman asianhan nosti esiin agilitykoiria hoitava osteopaattimme viime keväänä, kun puhuimme agilityn vaikutuksista sekä koiran fyysiseen että henkiseen tilaan. En siis tältäkään kantilta turhaa rampata metsissä veriputelien kanssa...

"Ajattelevina ihmisinä meillä ei ole ainoastaan mahdollisuus, vaan myös velvollisuus pohtia sitä, mitä teemme koiriemme kanssa ja miksi. " Syväteoreetikko ja ystäväni Kaarina pitäisi tästä lauseesta, jos sen sattuu täältä huomaamaan..

Nyt maallisempiin asioihin ja kohti kauneussalonkia, Tessa pistää tänään kuonojen karvat ojennukseen. 

4 kommenttia:

  1. Moi,
    Mitä tarkoittaa tuo kontaktipintojen sosiaalinen uhka ja millä tavalla ilmennämme sitä koirille?

    - Essi

    VastaaPoista
  2. Moikka

    useinhan ohjaajat käskyttävät kontaktipinnat hyvinkin tiukkaan ja 'uhkaavaan' sävyyn, mitä pidetään dominanssin osoituksena (jos et nyy tee niin kuin pyydän niin...). Osa koirista hidastaa ja madaltaa kulkuaan, ja suorittaa kontaktipinnan oikein siitä karkaamatta. Artikkeli pitikin kontaktiesteitä eniten "uhkailtuina" esteinä, joiden ohjaustapa voivat lisätä stressiä ja myös osaltaan hidastaa koiran suoritusta.

    Ihan mielenkiintoisia ajatuksia :)

    /Anne

    VastaaPoista
  3. Onpas mielenkiintoinen artikkeli, itse olen tuota koiran stressiä jonkin verran tutkiskellut ja juuri on Valon kanssa menossa stressinpoistokuuri puomilla, kun on siinä vähän jännittynyt ;) Täysin siis samaa mieltä tuosta sosiaalisesta uhkasta ja sen vaikutuksista. Itse en tosin ole kovasti käskyttänyt tai "uhkaillut", mutta rankkua on koira saanut, kuten kontaktilta pois viemistä ja palkkaamattomuutta jne. Jos sulla on tuo artikkeli sähköisenä, niin ois mahtavaa jos voisit lähettää sen mulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, helpoiten Sally Hopkinsin ajatuksia löytää esim. luentomuistiinpanoista googlettamalla koiran stressi ja sen hallinta.

      Poista