Henkisen puolen preppauskurssit ovat lisääntyneet myös koiraurheilun puolella. Vanhana kunnon kisajännittäjänä tartuinkin heti tilaisuuteen, kun Helsingin seudun kennelpiiri (HSKP) järjesti Katri Syvärisen luennon henkisestä valmistautumisesta kilpailusuoritukseen.
Luento oli hyvä. Suorastaan erinomainen. Luennon aikana sai katsella peiliin aika monta kertaa ja pääsi kyseenalaistamaan monia omia ajatuksiaan ja erityisesti uskomuksiaan. Katri puhui lähes viisi tuntia apunaan pelkkä fläppitaulu ja lukuisat asioita havainnollistavat esimerkit elävästä elämästä. Luennolla tehtiin myös keskittymisharjoituksia ja kirjallisia tehtäviä, joissa pääsi soveltamaan kuulemaansa omaan tekemiseen.
Tein sivukaupalla muistiinpanoja, josta poimin tähän vain yksittäisiä huomioita. Suosittelen Katrin luentoa oikeastaan kaikille koiriensa kanssa harrastaville ohjaajille sekä ehdottomasti kouluttajille. Toivottavasti niin seurat kuin esim. SAGI osana koulutusohjaajakursseja ottaisi aihealueen osaksi kouluttajien opintoja. Kouluttajan vuorovaikutustaidoilla saattaa olla melkoinen vaikutus ohjaajan itseluottamukseen erityisesti aloittelevan koirakon kohdalla.
Ihmisen mieltä verrattiin jäävuoreen, siitä 10% on tietoista mieltä ja 90% tiedostamatonta (alitajuista) mieltä. Erityyppisillä rentoutumisharjoituksilla pyritään vaikuttamaan juuri tähän tiedostamattomaan mieleen, sillä jännitys tulee juuri sieltä puolen. Tavallaan tämä on lempeää mielen manipulaatiota vrt. hypnoosi. Tähän liittyen yritin jossain vaiheessa luentoa ehdottaa Katrille, että josko oikaistaan ja Katri hypnostisoisi minut Seppo Savikoksi seuraavan päivän kisoihin :D
Menestymiseen kuuluu paitsi ulkoiset tekijät (tulos, sijoitus, LUVA, luokkanousu etc) myös sisäiset seikat (omat hyvät tunnetilat, onnistumisen tunne, oppiminen). Sisäinen menestyminen voi koostua ihan pienistä asioista ja on aina koirakkokohtaista. Sisäiset tekijät vaikuttavat ulkosia seikkoja enemmän elämänlaatuun.
Ohjaajan jännitys vaikuttaa suoraan koiraan. Jännitys lukitsee kropan, mikä näkyy paitsi epätyypillisenä liikkumisena ja ohjauksena, myös ajatusten ja tunnetilojen heijastumisena ympäristöön. Ihmisen energiakentän sanotaan heijastelevan noin 3 metrin säteellä.
Ketjureaktio: ajatukset -> tunne -> toiminta -> tulokset.
Katri esitteli avainasiat menestykseen: tavoitteet, sitkeys, joustavuus, itseluottamus ja asenne. Erityisesti itseeni kolahti tuo joustavuus eli kyky sietää sitä, että suoritukset vaihtelevat. Kehittyminen ei ole tasaista, vaan välillä menään ihan väärään suuntaan ja tulee virheitä. Tämä tulee oppia sietämään ja tiedostaa osana kehittymistä.
Tavoitteiden asettamista läpikäytiin perusteellisemmin. Tavoitteiden tulee olla omia (saavutettavissa olevia), ekologisia (tavoitteiden saavuttamiseksi ei tule luopua mistää sellaisesta, joka ei olisi sen arvoista), riittävän yksityiskohtaisia ja positiivisia. Ja tavoitteita tulee pystyä muuttamaan matkan varrella, ne eivät voi olla kiveen hakattuja. Omaa onnellisuutta ei kannata sitoa tavoitteeseen. Luennolla pääsimme asettamaan omat lajiosaamiseen liittyvät tavoitteet, henkisten ominaisuuksien kehittämiseen liittyvät tavoitteet sekä kilpailulliset tavoitteet.
Myös uskomuksia karisteltiin urakalla. Uskomukset ovat omia ennakkokäsityksiämme, joita pidämme totena, vaikkeivat ne sitä olisikaan. Lisäksi elämme omia uskomuksiamme todeksi eli näemme herkästi juuri niitä asioita, jotka auttavat tukemaan uskomusta. Omia uskomuksiamme pääsimme testaamaan, kun jouduimme täydentämään muun muassa lauseita:
Olen koiranohjaajana...
Olen kouluttajana,..
Jos onnistun suorituksessa, se johtuu...
Jos epäonnistun suorituksessa, se johtuu...
Onnistuisin paremmin, jos...
Sen jälkeen asettelimme uusia uskomuksia: Mitä minun kannattaa ja mitä haluan tästä eteenpäin uskoa itsestäni / koirastani / kilpailemisesta, jotta voin saavuttaa tavoitteeni.
Kävimme läpi erilaisia mielikuvia ja tunnetiloja, ja miten niihin voi päästä. Mietteliääksi sai myös kysymys, minkälaisia asioita sisäinen äänesi sinulle juttelee? Onko se pelkkää marinaa ja masentuneita huomautuksia. Kun ensin tiedostaa, millaista sisäistä keskustelua käyt itsesi kanssa, niin voit alkaa ohjailla ajatuksisi toimimaan hyväksesi ei sinua vastaan.
Kehittyvään koirakkoon vaikuttaa monta asiaa mukaan lukien koiran fysiikka, koiran koulutustaso, koiran potentiaali, ohjaajan fysiikka, ohjaajan lajiosaaminen, ohjaajan koulutustaidot, ohjaajan henkiset valmiudet, koiran ja ohjaajan suhde, treeniolosuhteet ja valmennus. Arvioimme kurssipäivän aikana kutakin osa-aluettamme ja mietimme, mitkä osa-alueet vaativat erityistä huomiota ja kehittämistä.
Pääsin aika nopeasti testaamaan opittua, kun starttasin seuraavana päivänä kolme kisasuoritusta. Itse radalla suorituksen aikana tunnetiloja on mielestäni vaikea edes ajatella saati muokata, kun suoritus on kovin vauhdikas ja nopea. Sen sijaan tein ahkerasti päänsisäisiä harjoituksia ennen ja jälkeen ratojen, mikä auttoi himpun verran tasaamaan jännitystä, liian suuria odotuksia ja pettymystä suoritusten jälkeen. Lisäksi pyrin rentouttamaan itseäni ennen starttia, hengittelemään kunnolla ja hymyilemään paljon. Itse suoritukseen on usko, että tällä oli juurikaan vaikutusta, mutta päänsisäinen tunnetilamyrsky oli jotenkin siedettävämpää. Enkä ollut ollenkaan henkisesti niin loppu kuin aiempien kisojen yhteydessä.
Ja ne ulkoiset menestyksen merkit: kolme rataa: 5 vp (kävi haukkumassa heiluvan katsojan kesken kaiken, palasi ja teki moitteetta radan loppuun) sekä kaksi aliaikanollaa, joista toisesta kolmassija ja LUVA. Ei tästä nyt ainakaan haittaa ollut, sanoo pessimisti ei pety, ja pyrkii muokkaamaan asennettaan jatkossa entistä paremmaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti