maanantai 7. syyskuuta 2015

"Keinain"

K9 Nose Work -viikonloppu takana, ja täytyy sanoa, että kyllä oli tutustumisenarvoinen laji tämä.

Kyseessä siis jenkeissä vajaa kymmenen vuotta sitten kehitetty nenätyöskentelyharjoitus, jossa koira opetetaan etsimään tiettyä hajua ja ilmaisemaan se. Etsintä toteutetaan neljässä eri osiossa: laatikkoetsintänä, sisätilaetsintänä, ulkotilaetsintänä ja ajoneuvoetsintänä. Koemuotoisena sisältää useampia luokkia, joissa etsitään ueampaa tuoksua useammasta piilosta. Luokassa 1 etsittävänä hajuna on eukalyptus, toisessa luokassa eukalyptus ja laakerinlehti, kolmannessa eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Tuoksuina käytetään erityisuutoksia, jotka ovat koiralle turvallisia. Tuoksut imeytettiin huopatassuista leikattuihin paloihin, jotka kiinnitettiin eri kohteisiin.

Tutustumisviikonlopun kouluttajana toimi Erkku Kottonen Eläinkoulutuskeskuksesta, ja kurssi toteutettiin Tassutreeni-koirakoulun tiloissa Luukissa. Alunperin Popparin piti toimia koekoirana, mutta harjoitustilassa oli pienessä tilassa paljon ihmisiä ja muita koiria, joten päätin ottaa koekappaleeksi Sohvin, joka varmemmin säilyttää toimintakykynsä ja pystyy keskittymään häiriössä.

Aloitettiin etsimällä erilaisiin pahvilaatikoihin ja muovikoreihin piilotettuja nameja. Aika helppo. Sen jälkeen piiloihin lisättiin paitsi nameja niin ensimmäistä etsittävää tuoksua (eukalyptus). Tässäkään ei minkään sortin ongelmaa. Seuraavaksi laatikoissa oli enää tuoksu, ei karkkeja. Koiran nuuskiessa laatikoita sitä alettiin palkkaamaan hajun yhteyteen. Helppoa kuin heinänteko sanoi Sohvi ekan kurssipäivän päätyttyä.



Pakko sanoa, että vierastin alkuun ajatusta opettaa lajia klassisesti ehdollistamalla eli lisäämällä ruoan yhteyteen etsittävä haju. Toki tämän olisi voinut tehdä operantistikin hajuerotteluopetuksen ja naksuttelun kautta, mutta mentiin ihan kurssiohjelman mukaan ja koirastahan tuo ruoan kylväminen oli paras tapa kaikista. Hämmästyin, että herkuista etsinnän yhteydessä päästiin eroon jo saman päivän aikana aikana, eli lopuksi koreissa oli pelkkä haju, jota haistamalla koira sai palkan ohjaajalta.

Toisena kurssipäivänä opiskeltiin sisätilaetsintää, jolloin etsittävä haju oli piilotettu huonekaluihin. Hajutarran viereen kiinnitettiin ensimmäisellä kierroksella herkut (käytännössä huonekalujen pintaan sipaistiin voita, johon upotettiin nami). Tässäkin voit ja herkut jätettiin aika pian pois ja tökkäämällä kuonon hajutarraan alkoi namia ropisemaan ohjaajan taskusta. Kouluttaja vaikeutti etsintää kierros kierrokselta ja lopuksi terreieri joutui jo tosissaan nuuskuttamaan löytääkseen hajulähteen mahdollisimman tarkasti. Hyvin Sohvi teki töitä, ja ihan lopuksi tein vielä pihalla superhelpon koriharjoituksen, jossa pääsin palkkaamaan hienosta haistelusta runsaskätisesti.

Sen verran loistivat koiran silmät tässä hommassa, että nose work -ryhmä pystyyn ja harjoitukset jatkuvat...

Videolla Svenska Nose Work klubben esittelee lajia Tukholman suurnäyttelyssä joulukuussa 2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti