maanantai 13. heinäkuuta 2015

Kiva luonne

Cairnterrierikerho järjesti luonnetestiviikonlopun, jonka aikana testattiin 20 cairnia. Tuomareina Mikael Laine ja Sami Heikkilä, tuomariharjoittelijana Paula Söderholm. Koetoimitsijana Annu Aunola. Ja motivoitueena talkooporukkana kanssani hääri Sari, Tarja ja Päivi. Apukäsiksi saatiin vielä Kaarina, Tiina ja Sinikka. Kiitos kaunis kaikille, olette ihan mahtavia, satoi tai paistoi. Söpöin talkoolainen oli pieni malinoispentu Lauri (7wk), joka hääri tauoilla kanssamme.



Tämä oli kolmas kerta, kun osallistun testipäivään järjestäjän puolelta ja olen nyt nähnyt noin 60 cairnia testattavan. Aina jaksaa hämmästyttää pienet sävyerot luonteissa, erilaiset käytösmallit eri erikoiskokeilla. Koko skaalaa sai käyttää arvioinneissa yli 200 pisteestä useampaan keskeytettyyn. Toisista riitti ääntä ja toiset suorittivat testauksen lähes äänettä. Osa puolusti ja puolustautui, osa tyytyi ohjaajan takaa kurkkimaan, että nyt on joltain taas lääkitys jäänyt. Jollekin tynnyri oli aika iisi, ja johon voi nostaa jalkaa ja joku kiersi sen vielä pitkään kaukaa. Toisilla toimintakyky säilyi lähes muuttumattomana, toisilla teki tiukempaa.

Lauantaina paistoi aurinko ja lehtereillä riitti katsojia.



Toiset koirista kävelivät radan häntä heiluen ja näyttivät pitävän kivaa, ja toisilla polvet notkahtivat jo kelkalla. Laukauksiin asti päässeistä nähtiin pääosin kokemattomia, muutama varma, ärtyisä kuin altiskin.
 
Sunnuntain sateli, mutta sen ei annettu häiritä. Lounastauolla avihdettiin kuivaa päälle ja porskutettiin helposti iltapäivä.

Tuomari tutustuu.
Kelkalla.
Hatunnosto kaikille koiransa testattavaksi tuoville. Testissä arvioidaan koiran käyttäytymistä tilanteissa, jossa hermostoa rasitetaan. Kyseessä ei ole koe eikä kilpailu ja loppupisteita enemmän tulee katsoa arvioinnin sisään, mitkä ominaisuudet sieltä nousevat esiin. Kokeet antavat vinkkiä rodun luonnekuvasta ja sen mahdollisista muutoksista ja niistä saadun tiedon perusteella osataan ehkä paremmin tehdä oikeansuuntaisia jalostusvalintoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti