sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Kettutyttö

Kävimme tänään testaamassa Sohvin riistaviettiä keinoluolastolla Ristiinassa. Kyseessä oli cairnkerhon järjestämä luolapäivä, johon osallistui 15 cairnia. Sohvi (6kk) ja Vauhti (5kk) olivat tapahtuman juniorit.

Kouluttajana toimi LUT-tuomari Kari Airiainen, joka alkuun kertoi luolatoiminnasta ja luolakokeista sekä esitteli keinoluolaston. Luolasto oli käsittämättömän ahdas, ahtaimmillaan vain 13 cm korkea. Tässä vaiheessa alkoi epäilyttää koko homma, mutta Kari vakuutti, että tässä edetään kunkin koiran oman vietin ja halun mukaan eikä koiria pakoteta mihinkään. Lähinnä päivän tarkoitus on testata löytyykö koiralta luontaista viettiä vai ei ja tutustuttaa koirat luolastoon.



Ensimmäiseksi tavattiin kettu. Kettu oli häkissä ja koirat tuotiin yksitellen häkin viereen. Tässä kohtaa oli kuvaaminen kielletty. Kettu oli yllättävän iso eläin, joka piti lähinnä linnun kirkumista muistuttavaa hyytävää ääntä. Lisäksi ketun katse oli niin pistävä, että koirilla oli suuria vaikeuksia kohdata sitä.

Omaa vuoroa odottaessaan Sohvi yllätti ja ilmoitti ennen kuulumattomalla äänellä (haukun, murinan ja ulvonnan sekoitus), että nyt on häkissä jotain erityistä. Omalla vuorollaan marssi häntä pystyssä ja koko olemus pörhöllään häkille katsomaan kettua. Perääntyi ketun katseen alla, mutta haastoi haukulla rohkeasti ja olemus pysyi ärhäkkäänä koko tutustumisen ajan. Rohkaistuna Sohvi uskaltautui lähelle häkkiä. Kari kehui alkua lupaavaksi ja kannusti tutustumaan lajiin lisää.

Seuraavaksi oli vuorossa tutustuminen luolastoon. Päätettiin, että pennut saavat tutustua luolastoon yhdessä leikin varjolla. Luolan vahvat hajut kiinnostivat pentuja, jotka rohkeasti tutustuivat luolaan ulkoapäin ja leikkivät ketunnahalla. Tässä harjoituksessa meillä ohjaajilla on vain kannustajan rooli, koira itse päätti haluaako se mennä luolaan vai ei. Sekä Vauhti että Sohvi uskaltatuivat luolanpätkään ja hakivat sieltä kouluttajan sinne heittämän ketunnahan.

Hieno suoritus pieniltä. Sohvi ainakin tuntui nauttivan luolapuuhasta, ja kärtti ketunnahkaa kouluttajalta vielä suorituksen jälkeenkin :) Tätä lajia kyllä pitää päästä harjoittelemaan lisää.

Pennut tutustumassa luolastoon
Vauhti työskentelee ja Sohvi odottaa vuoroaan
Sohvi työskentelee ensin avoimessa luolassa
Tästä jatketaan suljettuun luolaan, jonne on piilotettu ketunnahka.
Saaliin löydettyään koira peruutti luolasta ulos ja ylös ja tässä esittelee saalistaan. Huomaa hännän ylpeä pörheys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti