keskiviikko 31. elokuuta 2011

Kesästä syksyyn hop

Huomenna on syyskuu. Mukavaa. Raikkaita ilmoja kauniiksi värjäytyvässä ympäristössä. Hämärtyviä iltoja täynnä uusia ja vanhoja harrastuksia.

'Viimeinen kesälenkki' tehtiin Topi-veljen kanssa Serenan metsissä. Koirat painelivat ympäri ämpäri ja enintään säikyttelivät yksittäisiä sienestäjiä. Topi oli kesän jäljiltä lihonnut ja Sohvi laihtunut. Just oikein päin :)


Ihana Topi-veli

Ja sisko perässä.

Ja sit me taas mentäis.

maanantai 29. elokuuta 2011

Musculus

Sohvi kävi toista kertaa hierottavana Viikin eläinsairaalassa vastaanottoa pitävällä eläinfysioterapeutti Hanne Kalliomäellä. Liikkuvuus ja lihaksisto todettiin hyväksi ja kaiken kaikkiaan kaikki tuntuisi olevan kunnossa. Yhteenvetoon oli vielä kirjoitettu, että takajalkojen lihakset hyvin kehittyneet ja vahvat. Selkä on näin nuorella palpoidessa vielä vähän turhan joustava, mutta ei kuitenkaan notko, joten eiköhän sekin ajan kanssa jämäköidy.

Sohvi malttoi jo paremmin olla hierottavana, muutaman kerran silmäkin alkoi jo lurppaamaan. Hanne hieroi koiran edelleen sylissään ja oli lempeän kärsivällinen, vaikka terrieri tarjosi kiemurteluakin väliin.


Pää kääntyy ylös, alas ja sivuille.

sunnuntai 28. elokuuta 2011

Yhdessä on kivempaa

Cairnien yhteislenkki Firanmontuilla. Kivaa oli. Uusia ja vanhoja kulkijoita. Mukana viilettivät Eetu, Elli, Jone, Noche, Pipsa, Siiri, Sissi ja Sohvi. Ikähaarukka 6kk-6v. Erityismaininta tänään pojille (Jone & Eetu), jotka osasivat käyttäytyä älyttömän hienosti, vain kevyttä kohteliasta liehakointia tyttöjen suuntaan. Sekä uimamaisteri Pipsalle.






lauantai 27. elokuuta 2011

Eri Terrieri

Sohvin junnuiän näyttelyrutistus päätettiin tänään Lohjan Terri-Eri -näyttelyyn. Vitsi, että oli taas mukava tavata uusia ja tuttuja cairnihmisiä koirineen. Erityiskiitos Vantaan Ellin ja Kaivopuiston Kertun perheille hyvästä tsempistä ja mukavasta seurasta. Vauhdin Kaarina oli vaihtanut pallomahan sievään ja hyväntuuliseen vauveliin, joka nukkua tuhisi kaikessa hälinässä. Kaarina kertoi Vauhdin hienosta työskentelystä kettuluolastolla ja vähän pohdittiin viehejuoksutreenien järjestämistä.

Mutta se näyttely. Tähän lyhyen ytimekkääseen ja hyväntuuliseen arvosteluun on hyvä päättää näyttelyura ainakin vähäksi aikaan. Katsotaan sitten kun meistä tulee oikeasti isoja, niin haluaako Kasvattaja vielä pyöräyttää koiraa näyttelykehässä, mutta muuten meitä ei enää kauneuskilpailuissa nähdä. Tässä arvostelu, joka on ihan lempparini:

Tuomarina Ann Waugh, UK: Good-moving bitch with feminine outlook. Not enough forechest, but pleasing in every other way. ERI



perjantai 26. elokuuta 2011

maanantai 22. elokuuta 2011

Kahlaajat

Kahlaukset jatkuivat Kalajoen hiekkasärkillä. Upotimme jalat/tassut lämpimään hiekkaan/mereen ja olimme jälleen kerran ainoat horisonttia myöten. Päätimme jäädä tänne, ikuisesti, lomalle, elokuussa. Illalla luin hotellilla lehdestä, että tänään on maanantai. Lupaan syksyllä maanantai-iltapäivien pitenevissä palavereissä palata mielessäni tänne.








sunnuntai 21. elokuuta 2011

Nallikari

Tänään jalat/tassut kasteltiin ensimmäistä kertaa tällä reissulla merivedessä. Paikkana Oulun Nallikari.






perjantai 19. elokuuta 2011

Varvikossa rapisee

Viimeiseksi huiputukseksi vaelsimme tänään Levin Kätkä-tunturiin. Sohvista tämä lienee paras reitti koko reissulla, sillä varvikkoa riitti alun mänty-sekametsästä tunturikoivikkoon ja huipun tundralle asti. Ja varvikko kahisee ja rapisee niin vastustamattomasti. Koira ei juuri vaelluspolkua käyttänyt, vaan kulki, pomppi ja nuuskutti koko reitin varvikossa. Saalistushypyt ovat korkeita ja näyttäviä, ja niitä voidaan tehdä vaikka kymmenen peräkkäin. Välillä kuono nousi sen verran, että varmisti, missä muu lauma kulkee. Muita vaeltajia on tullut harvakseltaan vastaan, mutta tänään tuli kaksi seuruetta vastaan. Koiraa eivät muut ihmiset voisi vähempää tunturissa kiinnostaa. Jäljestää varvikossa seurueen ohi tai odottaa käskystä polulla ohitukset. Emme siis ole tietääksemme aiheuttaneet närkästystä kanssavaeltajien seurassa, vaikka koira vapaana kulkeekin. Poikkeuksena tästä kansallispuistot ja poroaitaukset, joissa koira on luonnollisestikin liinalla kytkettynä.

Tänään todistettiin yksi varma tunturisopulitappo ja monta epäilystä. Mies joutuu eutanasia-velvoitettuna tarkastamaan saaliiden tilanteen aina jos mahdollista. Lenkin jälkeen koira söi, joi ja nyt nukkuu kuin ellun kana keskellä sänkyä ketarat oikoisenaan. Ärrieri tuntuu ottaneen lomasta kaiken olennaisen irti.

Seuraavaksi me yritetään metamorfoosin kautta muuttua tuntureituneista suohirviöistä kaupunkielämään kykeneviksi yksilöiksi. Kotimatkalla testaamme vielä muutaman hotellin.



Lavastus. Tosin tässäkin kuvassa koiran silmät paljastavat, että hullu metsästäjä asuu tässä pienessä koirassa.

Totuus.

torstai 18. elokuuta 2011

Yläilmoissa

Levin gondolihissillä ylös ja vaeltaen alas. Aika helppoa. Eväät nyt kuitenkin mukana.

Täs nyt mitään tarvii kuvata. Kyl sitä aiemminkin on hissillä matkustettu.

Kauaks vielä pitää istua tässä, sopuleita olisi jo kiirus metsästämään.

Yläilmoissa leijuvia gondolihissejä piti alkuun mietiskellä.

Sohvi on hyvin sisäistänyt evästauot.

Outoja paikkoja nämä Lapin laskettelualueiden mökkialueet kesäisin. Toinen toistaan hulppeampia mökkejä typötyhjinä. Vuokra 40-50 euroa per yö. Polut tyhjillään kulkijoista. Porot tunkevat lähelle koiraa ihmettelemään. Paikalliset moikkaavat kesämatkailijat ja koira saa rapsutukset ja vesitarjoilun joka paikassa. Ei tarvitse juuri miettiä, mihin ajankohtaan ja missä pidetään meidän perheen kesälomat jatkossakin...

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Minä kans

Jos haluat osallistuvan koiran, ota cairnterrieri.

Ensin saunotaan.

Ja sitten vilvoitellaan. Ja sama uusiks.

maanantai 15. elokuuta 2011

Saalistaja

Vaellusten lomassa Sohvi jahtaa pieneläimiä. Varvikossa hipsuttelevat sopulit, hiiret ja päästäiset ovat toistaiseksi onnistuneet luikkimaan suurta metsästäjäämme karkuun. Kunnes tänään saalistus tuotti tuloksen ja pyylevä metsähiiri päätyi terrierin kulmahampaisiin. Naps, ravistus ja surkea piipytys lakkasi leikaten. Sen jälkeen suurta saalistajaa harmitti, kun otus ei enää liikkunut. Sitä kommennettiin liikkeelle niin haukulla kuin tassulla mätkimällä. Ravinnoksi tuo ei onneksi päätynyt.

Olemme käyneet vaeltamassa myös naapuritunturissa Pyhällä. Reitti Pyhänkasteenputoukselle ja Karhunjuomalammelle kulki kurun karunkaunista pohjaa. Harmillisesti uudet pitkokset oli tehty vaakaan asetelluista kapeista pitkoksista, joiden väliin oli jätetty tassunmentävät kolot. Pitkokset oli lisäksi tehty niin korkealle, että osa koirista ei kuulemma suostu kulkemaan niin korkealla. Sohville korkeus ei sinällään tehnyt muuten tiukkaa, mutta kivenkolojen rapinoita harmitti joutua seuraamaan vain yläilmoista. Tätä reittiä ei hankalakulkuisten pitkosten takia voi siis suositella koiran kanssa vaeltajille.


Juomalammella.

lauantai 13. elokuuta 2011

Tunturissa

Luosto-tunturi valloitettu. Sohvi on osoittautunut ihan mahdottoman mainioksi vaellusseuraksi. Pieni koira pinkoo reitillä into piukeana. Tasapainottelee kivillä ja samalla pitää silmällä kivenkoloja. Parasta on varvikon rapinat, joihin koira vastaa komeilla tasatassusaalistushypyillä. Välillä viipottaa edellä ja välillä jää saalistamaan, mutta seurailee meitä hienosti. Onneksi muita kulkijoita ei käytännössä ole poluilla ollut, joten koira on saanut kulkea vapaasti omien mieltymystensä mukaan.

Jaksamista tuntuu olevan vaikka muille jakaa, mutta yritämme huolehtia, että karvakorva saa myös lepoa riittävästi. Tassut huuhdon ja tarkastan aina vaellusten jäljiltä. Erityisesti olen tarkkaillut vaativassa maastossa noiden kannuskynsien kestävyttä menossa. Mitään ongelmia ei ole toistaiseksi havaittu. Ruokamääriä olen nostanut hippusen, jotta kulutus saataisiin katettua. 

Polulla ja sen vieressä.
Vauhdikasta baanaa.

Juomatauko huipulla.

keskiviikko 10. elokuuta 2011

Pitkoksia ja poroja Syötteellä

Terveiset Iso-Syötteeltä, joka on ensimmäinen kolmesta etapista pohjoisen matkallamme. Tunnelmallinen paikka, josta löytyy hienoja päivävaellusreittejä pitkin vaihtelevia maastoja kuivasta harjumaastosta soiden pitkospuuosuuksiin. Iso-Syötteellä on kansallispuiston lisäksi laaja retkeily- ja virkistysalue, jossa koira voi vaeltaa vapaana kanssamme. Tähän aikaa vuodesta hyvin merkityillä reiteillä ei juuri muihin kulkijoihin törmää. Eilen vaellettiin 10 km ja maastöpyöräiltiin 17 km ilman yhtään vastaantulijaa. Sääkin suosii, puolipilvistä ja 10-15 astetta ilman hyttysiä. Oujees.

Porot kiihdyttävät kovasti pientä karvakorvaa ja muutaman kerran koira onkin rymistellyt kanervikkoon, mutta onneksi pysyy kutakuinkin näköetäisyydellä. Koiralla on pidemmillä lenkeillä huomioliivi päällä ja pannassa yhteystiedot, jos joskus kävisi köpelösti. Nauttii silminnähden olostaan ja käy kahlaamassa tai uimassa kaikki ohitettavat lammet ja metsäpurot. Ensimmäisen kerran pulahti tosin jo tulomatkalla, kun lähti sorsapaistin perään uimaan paikoin vinhasti virtaavaan Kajaaninjokeen. Ei saanut paistia kiinni, joten palasi suosiolla rantaan, kun minä jo etsin katseellani sopivaa venettä, jolla soutaa perään...


Tunturipurokahlaaja.


Bongaa häntä.
Mikä maksaa, hophop siellä.

sunnuntai 7. elokuuta 2011

Siltä ja väliltä

Ennen kuin kirmaamme tunturisopuleiden kimppuun, niin kirjaan tähän Sohvin tulokset viikonlopun kauneuskilpailuista. Sekä erkkari että Kuopion kv näyttely menivät ihan hyvin. Sohvi ei edelleenkään tätä kehäpyöritystä pidä järin mielenkiintoisena puuhana, mikä kieltämättä näkyy koiran olemuksessa. Toisaalta Sohvi osaa jo seisoa paremmin ja pöytätyöskentely on lähes priimaa jo.

Erityiskiitos Mintulle hyvästä seuasta, tsemppaamisesta ja telttailusta sekä Mintun äidille Sohvin kampauksesta.

6.8.2011 Cairnien erikoisnäyttely, tuomarina Vesa Lehtonen
Hyvät rungon mittasuhteet omaava nuori neiti. Hyvät pään mittasuhteet. Kuonon tulee täyttyä tyvestään. Hieman vaaleahkot silmät. Hyvä kaula & ylälinja. Melko etuasentoinen lapa. Hyvin kulmautunut takaa. Hyvä runko & karvalaatu. Liikkuu yhdensuuntaisesti riittävällä askeleella, mutta voisi antaa ryhdikkäämmän sivukuvan liikkeessä. JUN EH

7.8.2011 Kuopion kv, tuomarina Norman Deschuymere, Belgia
Scis bite. Nice head, good skull. Good neck. Dark eyes, good earset. Strong back, good tailset. May be longer in the back. Young coat. Good movement & tail. JUN ERI




Nyt me suunnataan autonnokka kohti pohjoista. Keskitytään mökkeilemään, vaeltamaan ja jahtaamaan niitä sopuleita. Katsotaan mikä metsänpeikko täältä pölähtää Terri-Eriin...

perjantai 5. elokuuta 2011

Lomalle läks

Terveiset Kuopiosta. Matka meni hyvin ja nyt pidellään sadetta hotellilla.
Huomenna on jännä päivä. Sohvi esiintyy cairnien erkkarissa ja mies osallisuu triathlon-kilpailuun. Yritän ehtiä kannustamaan molempia.

torstai 4. elokuuta 2011

Bruno

Työkaverin 8-viikkoinen brasilianterrieri kävi työpaikalla ja pentu nuupahti syliini. Olipas jotenkin hento ja hieno ja ujon ystävällinen pieni poika. Ja tuoksui vielä ihan pienelle koiravauvalle.