keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Vesihiisi

Pikainen kurkkaus blogin puolelle täältä lomalta.

Kämppään tunkevat remonttireiskat pitivät huolen, että lomallelähtö oli ripeä. Ensin me ajettiin läpi helteen Tahkolle, jossa saimme kuin tilauksesta järisyttävän tervetuloshown salamoineen ja virkistävine sateineen. Täällä on ollut paljon viileämpää kuin kotona ja tänään aamusta huikeat 15C takasivat ensimmäisen vaelluksenpoikasen. Toki vielä maltilla mentiin, kun joukon kärkenä kirmasi Kuje.

Muuten me on vaan uitu ja saunottu, oltu ja leikitty. Syöty sata kiloa mansikoita, joita syövät myös Sohvi ja Kuje, Poppis ei tod. Valvottu myöhään ja nukuttu pitkään. Poo ja Kuje leikkivät ja juoksevat, kisaavat kepeistä ja painivat. Kunnon kaverukset. Kujeesta on kehkeytynyt melkoinen vesieläin, joka tänään lähti itsekseen uimaan keskelle järvenselkää. Vähän jo kylmäsi, mutta onneksi sentään ymmärsi kääntyä ja kauhoa muina neiteinä takaisin.

Vähän haikeana luovutan pienimmän omalle ihmiselleen, kun matkamme jatkuu huomenna kohti pohjoista ja sivuaa Kasvattajan lomareittiä. Kujelle toivotamme jännittävää loppureissua, poroja ja kaikkea. Toivottavasti pian taas nähdään.

sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Lomalle läks ihan just

Pakkauspuuhissa on kulunut tämä päivä. Paitsi, että pakkaamme auton täyteen, niin pakkasimme myös veskin, kylppärin ja saunan kamppeet rempan alta pois. Tyhjensimme kulkureitit ja teimme joitain suojaustöitä. Pieni salamatkustajamme on auttanut uutterasti puuhissa, kunnes simahti muiden jatkoksi. Nyt pidetään ansaittu tauko, syödään jätskit ja lähdetään uimaan.

Joka päivälle on ollut kaikkea kivaa. Perjantainen työpaikkakäynti sujui hyvin, sinne se lähti pitkille käytäville juoksemaan ja moikkasi kaikki, joiden ovet oli auki. Kahvittelun aikana otti tirsat pöydän alla. Liukkaiden portaiden ylösnousu jänskättää vielä aikaajoin, alas ramppaa vauhdilla. Erilaiset alustat sujuu karhuntassuilla varmasti.

Isojen trimmausta pääsi seurailemaan ja opetteli samalla odottamaan häkissä, tämäkin tylsyys on alkunikotteluiden jälkeen alkanut sujumaan hyvin.  Eilen köytiin hallilla leikkimässä Minnan brassipoikien kanssa. Isot teki vikat moovit radalla ja pieni teki paitsi vauvaputkea, niin radalla ollutta täysipitkää putkea.

Muuten näiden päivärytmi menee vähän kuumuuden mukaan. Aamuvarhain leikit pystyyn, jolloin päästän koirat keskenään pihalle. Sieltä hipsivät jossain vaiheessa vielä jatkamaan unia. Kaikki löytyvät aamuisin sängystä (sori Taru). Aamulenkki ja sapuskat, ja painikisaa ja lelurallia pihalla. Kuumimmat ajat nukutaan kuin ellun kanat lähellä ilmastointilaitetta. Päivällä korvataan lenkki uimareissulla, jonka jälkeen taas sapuskat ja unta palloon. Illan viilentyessä leikit sitten taas jatkuvat melkein puolille öin, jolloin kaikki kaatuvatkin suorintassuin koisaamaan. Vähän harmittaa, kun ihan kaikkea kivaa ei voitu lämmön takia kokeilla, esimerkiksi rauniot peruttiin tältä päivältä. Mutta syksyn vierailulla taas jatketaan.

Huomisesta suuntaamme kohti pohjoista ja salamatkustaja lähtee mukaan alkumatkaksi. Peukut sään viilenemiselle, toiveikkaasti pakkasin kuoritakin ja parit pipot mukaan...

perjantai 25. heinäkuuta 2014

Pulipuli

Vähän meinaa tämä kuumuus haitata meidän suunnitelmia. Kaikenmoiset metsävaellukset ja -jälkeilyt on unohdettu, ja on lähinnä keskitytty rallattelemaan veden äärellä. Pieni on vallan sinut tämän elementin kanssa, kahlailee mielellään ja eilen uikin pieniä lenksuja itsekseen. Varsinaisesti ei ole uitettu lainkaan, vaan on saanut ja voinut itse valita, missä syvyydessä etenee.







Kuumin aika päivästä päivystellään ja otetaan päikkärit mielummin viileissä sisätiloissa.



Autoilun eteen on tehty lujasti joka päivä töitä, ja nyt näyttääkin jo paljon paremmalta. Eilen matkusti jo itsekseen takaboksissa ja otti rennosti tirsat. Ehkä selvitäänkin pohjoisen reissusta ilman tuskaa/lääkkeitä.

Tänään leikitään virkakoiria ja käydään Kujen kanssa työpaikallani viemässä ihanille työkavereilleni mansikoita. Illalla Kuje pääsee mukaan kampaussalonkiin, kun Sohvilta ja Poolta tasataan otsatukat.

Pomppu muuten aikaansai aamulla pieniä sydämentykytyksiä, kun palasi Mikon kanssa lenkiltä täysin kolmijalkaisena eikä astunut lainkaan toiselle takatassulle. Ehdin jo taas arvailemaan vaikka ja mitä, mutta Mikon selvitys kesken rauhallista kävelyä alkaneesta tassunnuolemisesta ja sen jälkeisestä linkutuksesta siirsi epäilyksen nokkosiin/hyönteisen piston. Tutkin ja pesin tassun, mutta mitää ei löytynyt ja kovin oli surkea pieni koira eikä siis varannut jalalle lainkaan. Aamupalalla ehdittiin jo miettiä päivän suunnitelmat uusiksi ja varustauduin lähtemään klinikalle tarkempaan syyniin. No, siinä olisi taas ortopedian erikoislääkäri nauranut partaansa, sillä totaalisen kolmijalkainen koira leikki noin tunnin kuluttua villisti pitkin pihaa. Poo osaa kyllä olla melkoisen surkea, jos joku herne on patjan alle eksynyt. Mutta toivottavasti tämä episodi tässä, huh.

Katselin juuri tassut kohti taivsta kuorsaavaa Kujetta. Cairntehtaalla on ilmeisesti keväällä ollut cairnin tassut loppu ja tilalle on laitettu pienet karhuntassut...

torstai 24. heinäkuuta 2014

Öiset putket

Yönhämärässä avataan putki pihalle ja Kuje pääsee rallattelemaan.



keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Pentuelämää

Pentuelämä tarkoittaa meillä lähinnä sitä, että pentu on hypännyt meidän arkeen mukaan.

Fyssari ei näyttänyt järin ilahtuneelta, kun iloisesti ilmoitin, että pentu tulee mukaan seuraamaan isojen vesimattoilua. Kertoi myöhemmin, että aiempi paimenlapsi oli vinkunut lakkaamatta koko hoidon ajan ja repinyt listoja seiniltä. Kuje oli kyllä ihan siivosti. Tutki huoneen läpikotaisin, yritti varastaa fyssarin namit ja koisasi loppuajan keskellä huonetta. Mainiohermoinen kakru.

Tainiinjoo siivosti ja siivosti. Ainakin minä siivoan, kun lirauttelee vielä mieluusti sisällekin. Onneksi on pääosan päivästä varjoinen piha, jossa tuleekin vietettyä aikaa. Tuossa ne vetää nytkin Poon kanssa peräkanaa rallia ja painii äänitehosteilla sekä pilkkoo ja levittää katetta sinne sun tänne.

Käytiin eilen agilityhallilla. Hallin toisessa päässä oli treenit, joten hyvin sai tuta myös äänimaailmaa. Leikittiin kentällä ja naksuttelin muutaman tyynylle nousun. Etutassut tarjosi heti, joten tällä mennään toistaiseksi. Olen muidenkin osalta lintsannut sheippaamisesta sen verran, että vedän seuraavana steppinä koiran namilla yli varsinaiseen asentoon ja jatkan naksuttelua siitä. On meillä toiminut näin oikaistunakin ihan hyvin.

Putkea tehtiin hallilla kolmatta kertaa, tein vielä houkuttelemalla ja rohkeasti tulee vauvaputkesta läpi. Tänä aamuna omalla pihalla tarjosi jo putkirallia, juoksentelemalla putkea edestakaisin, jesjes, tämä ihan riittävää. Palkan heitän eteen nyt eteen, joten ei vilkuile, vaan sinkoaa suoraan.

Tulossa taas kuuma päivä, joten päiväohjelmassa vesileikkeja ja lepoa ja illalla uusia koirakavereita. Kohta pitäisi alkaa pakkaamaan ja raivaamaan kotoa remontin edeltä. Eilen piti vielä käydä tarkentamassa sauma-aineet. Eijuma, miten niitäkin on nykyään erilaisia, värikartat ja kaikki, sai hileellä ja ilman. 






maanantai 21. heinäkuuta 2014

Kujen lukkari

Vaikka loppujengi on siirtymässä lomamoodiin, niin Kujella on lukujärjestys täynnä näille kahdelle viikolle. Yleisen mukana hengailun lisäksi tarkoitus tsekata, missä mennään naksun kanssa ja aloitellaan sen kanssa tasapainotyynyllä taiteilu (1).

Itsensä kiertäminen molempiin suuntiin menee karkin perässä hyvin (2).

Putki (3) on kaivettu pihalle ja sen läpi juoksennellaan päivittäin.

Takaakierron (4) olen niinikään ajatellut opettaa tänä aikana.

Erilaisten koirakavereiden kanssa on tarkoitus tavata, cairneja tietty, mutta ainakin brassit, beeceet ja airikset olisi treffilistalla (5).

Uusista ympäristöistä (6) isompi yleisötapahtuma kuulutuksineen sekä meressä kahlailu ja uinti tulikin jo eiliseltä, pääsee lisäksi tutustumaan eläinklinikalle vesijuokstreenin yleisöksi, agilityhalliin ja ulkokenttiin sekä erityispyynnöstä siedätellään autoihin eli parkkipaikoilla ja vilkasliikenteisten teiden varrella tulee hengattua.

Verijälkeä (7) oli tarkoitus päästä nuuhkimaan, mutta katsotaan antaako tämä kuumuus sille myöten.

Viime yönä nukuttin kuin tukit ja nyt alkaa päivätirsatkin jo maistumaan missä milloinkin eli pieni alkujännitys alkaa selvästi hälvenemään.

sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Heinäkuun yhteispolskis

Kuuma oli, mutta ei haitannut. Kahlasimme ja lutasimme koko tunnin meren äärellä. Kuje meni heti veteen, mutta usko meinasi loppua, kun lähdimme etenemään pidemmälle. Nappasinkin nassikan alkumatkasta syliin, mutta aika nopeasti ilmoitti, että minä ite! Siellä se kuulkaas polski Sohvin (isinäidin) ja muiden perässä. Ältsin reipas, mutta kiltti pieni.

Kanssamme helteestä ja merestä nauttivat Rocky ja Emma, umpirakastunut pari. Ainakin jos Rocksyltä kysyttiin :) Iki-ihana Yassu kuvasi ja kuvasi. Kiitos Muru!






Loput räpsyt omasta puhelimesta:
 





 
 

Kuje on täällä taas

Karhureissulta palatessamme nappasimme Kuje-neidin mukaamme. Ihana saada nassikka taas hetkeksi arkeamme riemastuttamaan. Nyt joukkoon asettuminen meni nopeasti, viime kerta oli kaikilla selvästi muistissa. Virtaa neitokaisessa riittää ja tarkoituksena tarjota muutaman viikon aikana kaikkea uutta ihmeteltäväksi.

Kuva Yasmin Eklund.

Kuje painii melkein loputtomasti Poon kanssa ja rakastaa Sohvia ja seuraa mielellään Mikkoa. Unet ottaa poikkeuksetta minun vieressä. Syö kuin hevonen, leikkii röhkivällä villisialla itsekseen, kuorsaa ja piehtaroi Pompun esimerkistä kastemadon päällä.





 


Pientä haastetta ilmeni autoilun osalta. Häkissä voi tulomatkalla huonosti ja kuolasi, kun käytiin vain häkissä istuskelemassa. Pääsikin poikkeuksellisesti Mikon syliin ja viihtyi erinomaisesti, katseli ikkunoista, namit maistuivat ja nukkui sikeästi takaisin tultaessa. Työstellään vähän tätä autoilua lisää lähiviikkojen aikana, tavoitteena saada häkkimatkailukin maistumaan kanssamme yhtä hyvin.

Kaupunkipläjäys aloitettiin kannustamalla Mikko matkaan Vantaan Vuelta-pyöräilytapahtumassa. Paikalla oli yli 300 ajajaa, kuulutuksia ja muuta säpinää. Kujetta ei jännitä oikein mikään ja kaikki kiinnostaa. Tuntemattomat rapsuttelijat moikkasi, mutta jatkaa sitten matkaa. Rauhoittuminen otti vielä aikansa, mutta onnistui sekin lopulta.





Karhutesti

Testi meni niin kuin arvelimmekin. Sohvi puolusti aika pelottomasti pysytellen minun ja karhun välissä. Kun karhu kääntyi pois, Mamselli lähti hiippaillen perään. Etupäätä väisti ketterästi, testaajan mielestä tiesi siis, kumpi pää puree :) Toimintakyky säilyi, vaikka testi kesti Sohvin osalta aika kauan. Tuosta alla olevasta videostakin olen leikellyt osan testauksesta pois. Testaaja kehotti yleisöä aplodeihin, kun saavuimme palautteenantoon :) On se kyllä niin uskomaton koira, joka veti loppulenkiltä takaisin kentälle, että oiskos tätä lisää... Hurja Ma'.



Pompun osalta testi olikin sitten nopeasti ohi. Koiran ratkaisu oli pötkiä pakoon ja vähän helkkarin nopsaan, joten testi päätettiin siihen. Kun Sohvi palautui testistä välittömästi, pieni-Poo vilkuili hetken ympärilleen epäluuloisena eikä halunnut lenkillä testikentän suuntaan. Kotimatkalle lähti  kuitenkin jo ihan oma koira. Lisäilen vielä noi tuloslaput myöhemmin, kun ehdin.


perjantai 18. heinäkuuta 2014

Yhteislenkillä sunnuntaina kahlataan

Sunnuntain 20.7. yhteislenkkikohde tsekattu. Kahluusaappaat mukaan! Tai pärjäsin kyllä varvastossuissa, mutta vedenkestävät popot kannattaa varata.

Tavataan klo 15 Larussa Veijarivuoren koirapuistossa ja kahlaillaan lähisaareen. Kokonaislenkki ja -aika normia lyhyempi, sillä mukana Kuje-neiti 5kk.











Pompun ekat epikset

Tavoitteena Poon kanssa on ollut korkata agility epäviralliset kilpailut vielä ennen syksyä. Agirodun joukkuekisassa asetuttiin lähtöviivalla ensimmäistä kertaa, ja eilen käytiin sitten juoksemassa ensimmäiset yksilömöllilähdöt Purinalla HAU:n isännöimissä kisoissa.

Tässä Ville Liukan suunnittelema rata, joka julkaistiin jo edellisenä iltana. Aika sujuva perusrata. Tuomarin pilliin puhalsi Levannon Matti.


Ensimmäisellä kiekalla nousi lähdössä, mutta Popparin kanssa on siitä ihanaa, että ei Sohvimaisesti varasta ja rynni perään, vaan hiippailee kiltisti lähemmäksi ensimmäistä estettä. Rata oli melkoista   varmistelua ja olin monessa kohtaa koiran tiellä sitä hidastaen. Kuuliaisesti tiitiäinen teki töitä, vähän vilkaisi puomin takana seisonutta Villeä, mutta kaarroksen jälkeen kiipesi kiltisti puomille eikä enää vilkuillut. 9 esteellä lukittui ensin jalkoihini, mutta sain törkkäistyä esteelle. Takkuisen etenemisen jäljiltä kuitenkin nollalla maaliin.

Toisella kiekalla päätin antaa vain mennä. Sama lopputulema, mutta jopa 5s nopeammalla ajalla. Tästä jäi hyvä mieli ja tämä etenemä riitti jopa kakkospallille asti. Kolmanneksi tuli niinikään cairn, kun työkaverini Maijan nuori Kitri-cairn teki varmaa työtä molemmilla kiekoilla ja hävisi alle sekunnin Poolle. Ville Liukka totesi palkintojenjaossa, että uusi agilityn valtaratotu on syttymässä :D




Hehee, videolta huomaa jälkikäteen vaikka ja mitä. Puomin jälkeinen hyppy valahti molemmilla kerroilla, kun piti mennä huiskimaan liian pitkälle esteelle. Ennakoiva valssi aivan liian myöhään ja aivan liian lähellä estettä. Pienoinen blackout ohjaajalla loppupäässä putken jälkeen, kun en hetkeksi muistanut radanjatkoa ja ohjaus levähtää, mutta onneksi koira on silloin putkessa ja päästään kuitenkin jatkamaan. Ja onpas vähän turhankin nopeat vapautukset kontakteilta. Mutta näillä mennään ja ohjaaja jatkaa harjoitteluaan.


Isot kiitokset Minnalle, joka jaksoi tsempata ja kuvata ja auttaa koirien kanssa. Minna juoksi omat ratansa ihanan brassipojunsa Rion kanssa, joka oli ensimmäistä kertaa vieraalla kentällä ja esteillä, ja kävikin sanomassa tuomari-Matille suorat sanat suorituksena ohessa.

Tunnelma kisoissa oli ihanan rento ja paljon tuttuja näkyi. Mutta kyllä taas aikataulut venyivät ja kotona oltiin myöhään illalla. Pomppu jaksoi hienosti, mutta kyllä siitä melkoisen ärhäkkä tapaus on kasvanut, rääkyi kyllä rumasti mielipiteitään isoillekin koirille. Siellä se moottori hyrisee ja kaasukin alkaa löytymään aksakentille. Tarvitsen sitä noissa harrastuksissa, mutta siviilissä se on ajoittain aika ärsyttävää. Maijan bortsuista toinen ärsyyntyi Poon ärhentelyyn ja päräytti ihan oikeutetusti takaisin kunnolla, sen jälkeen osasi neitikin taas hetken käyttäytyä.

torstai 17. heinäkuuta 2014

Suvivirsi

Söhvelöisellä oli vika koulupäivä tänään. Työstettiin tällaista radanpätkää ja harjoiteltiin poispäinkääntöä (8)ja ähellettiin välistävedoissa (15-16). Äänimaailmaa pitää edelleen saada minimoitua, niinkuin ohjaajalta meidän tapauksessa. Heidi muistutti TAAS siitä, että oma draivini tarttuu Sohviin. Jos kovasti pohdin ja analysoin ja teen kamalan varovasti, niin koira tulee epävarmemmin mukana. Jos taas jätän turhan varmistelun ja menen itse rohkeasti, niin Mamselli pistää lisää kaasua ja tulee vauhdilla ja innolla mukaan.

Vielä kun tietäisin, millä vaihteella noi kisat kumpainenkin optimillaan menisi. Sohvilla tuntuu siellä kierrokset hyppäävän kattoon, joten jotenkin on ollut vaikea toteuttaa ohjetta treenaa kuten kisaat, niin kisaat kuten treenaat.


Tällaisella todistuksella kesälomalle. Tai humputellaan me Sohvin kanssa vielä vähän ensi viikolla agikentällä, mutta siitä en voi vielä kertoa lisää... Ja syksyllä on tulossa taas kaikkea jännää.

Pomppu on käynyt aika ahkerasti keppikoulua. Varmuutta on tullut pikkuhiljaa lisää, sisäänmenot parantuneet ja kepit on jo ollut osana pienissä radanpätkissä. Vedättämistä kestää vielä huonosti ja alkaa helposti harppomaan. Vauhdillisesti mennään suvantovaiheessa eli sitä ei ole tullut toistaiseksi lisää.  Poppis jatkaa vielä tänään agilityn merkeissä, mutta siirtyy ensi viikolla opettamaan Kujetta agility saloihin ja siitä lomalle.

Nyt lähden sulattamaan pullollisen verta ja suunnittelemaan jälkihommia. Omista eilisistä maastotreeneistä on sekä alaselkä että varvas kipeänä. Epäterveellistä tämä kuntopohjan kasvattaminen...

maanantai 14. heinäkuuta 2014

Nurmi P ja Wiren L

Pari juoksupätkää vesimatolta. Pääosinhan treeni koostuu kävelyosuuksista ja erityisesti ylämäkiharjoituksista, mutta muutama ripeämpikin veto sieltä löytyy.

Ensin Sohvin rivakkaa menoa ja sitten Poon tasaista ravia tältä päivältä.


sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Laineilla

Kotona jälleen. Koko joukko.

Ihmisväki kävi viikonloppuna pyörähtämässä Tukholmassa piknikillä. Mies muistutti vasta toisen kuplalasin aikana, että matkalla on syykin. Tapasimme päivälleen 14 vuotta siten. Joku on meidän perheessä parempi päivämäärissä kuin joku toinen. Reissu oli rennon kupliva.


Koirat olivat reissun ajan kuin kotonaan, eli hoitumassa äidilläni. Kiitos. Luulen, että sesset arvostivat varjoisaa isoa pihamaata enemmän kuin tätä pet zonea....



Hakureissulla pulahdettiin järveen. Koirat hääräsivät kotona kunnes nukahtivat ja nukkuvat yhä vain. Sohvin unikaverina Hyle, jonka sai tuliaiseksi.



Mies alkaa vaikuttamaan hetki hetkeltä sekopäisemmältä, illan fudisfinaali lähestyy...

keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Kuumasta viileään

Kesälle sovitut menot alkavat käydä vähiin ja loma kurkkii jo. Pari viikkoa vielä ja pakataan auto täyteen koiria ja pyöriä, ja suunnataan Syötteelle ja Sallaan. Misäs meän hyttysverkot on? Luen Franzenin Samoilla silmillä -kirjaa ja Keminmaan murre on huikiaa...

Tänään kävin hallilla tekemässä mukavia ja helppoja harjoituksia superpalkalla. Hain vauhtia ja onnistumisia. Pomppu olisi halunnut tehdä joka välissä rengasta, hyppeli sitä itsekseen edestakaisin. Eivät suostuneet harjoitusten jälkeen kentältä pois.

Haettiin samalla reissulla tutkapanta kokeiluun Sohville. Suuri metsästäjä saa pidemmillä metsävaelluksilla kantaa sitä mukanaan. Näytti antenneineen ihan oikealta metsästyskoiralta :) Harmi sinällään, että sitä en minä eikä mies halua harrastaa.

Poikettiin Emäsalossa ja dropattiin mies pyörineen pihalle ja ajamalla kotiin. Samalla koirat pääsivät mereen.






Reissun jälkeen kotona sapuskat, jonka jälkeen Sohvi kaivoi luulaatikosta luun ja heittäytyi selälleen pihalle varjoon sitä syömään. Taitaa olla ihan onnellinen koira.


Ainiin. Sain loistavaa palvelua Murren murkinassa Pukinmäessä. En ollut täysin häpi erään tuotteen koostumukseen, mikrobiologina saatan olla vähän tarkka tietyistä asioista. Selvittivät asian nopeasti, muutos koostumuksessa liittyi raaka-aineen pakkauslämpötilaan eikä sinällään vaikuttanut laatuun. Sain kuitenkin mukisematta uuden pakkauksen. Tuolla asioin jatkossakin, kiitos.